Over Paerdeburgh

De historie

Hoe het allemaal begon

Een restaurant met historie; dat is Paerdeburgh zeker. Het is al sinds jaar en dag een ontmoetingsplek om tot rust te komen en te genieten.

In 1906 is het pand van Paerdeburgh gebouwd door de heer van Benten; een oom van de latere eigenaresse mevrouw Bakker. De brug vlak naast Paerdeburg was rond 1910 de ènige brug in de omgeving waar men met een paard overheen kon. Hij werd daarom veel gebruikt om naar de vee- en kaasmarkt in Leiden te gaan. Paerdeburgh vormde het ideale rustpunt op hun reis: de boeren een verfrissing in het café en de paarden een hap hooi in de naastgelegen stal. Paerdeburgh droeg in die tijd dan ook de naam Rustoord.

Toen de naam op de gevel was verweerd, werd de Paerdeburgh lokaal beter bekend als Café Bakker. In 1980 heeft familie Bakker de locatie omgedoopt tot De Paerdeburgh. Deze naam stamt af van de brug, die bekend stond als ‘de paerde brugh’.

De schaatsliefhebbers uit de regio zullen Paerdeburgh daarnaast kennen als stempelpost van vele molen en merentochten. De fans van wielrennen kennen het dorp Rijpwetering wellicht door Joop Zoetemelk: geboren en getogen in Rijpwetering. Hij is op ons terras vereeuwigt met een standbeeld.

In maart 2017 is De Paerdeburgh door mevrouw Visser overgenomen. Met veel plezier en passie runnen wij het restaurant onder de naam Paerdeburgh met een nieuwe inborst; een open, warme en rustige uitstraling.

Daarmee grijpen wij weer terug naar oude tijden: toen Paerdeburgh als rustoord diende voor menig voorbijganger.

Nieuwsgierig?

Kom onder het genot van een hapje en een drankje van het pand en de omgeving genieten.

Dubbel genieten dus!

Historisch pand

aan het water gelegen

rustige omgeving

Reserveer nu een plek bij ons mooie restaurant in Rijpwetering